Het Openluchtmuseum Bokrijk bouwt met BKRK ‘bokrijk brandmerkt’ aan een museum dat naast zijn didactische en historische context ook het verhaal van vandaag en morgen brengt. Sinds jaren staat Bokrijk garant voor de expertiseontwikkeling van (oude) ambachten/technieken en de toepassingen hiervan. Met BKRK willen we echter ook de hedendaagse relevantie van al dat vakmanschap aantonen en verder uitbouwen. Met andere woorden stellen we ons de vraag hoe het verleden, waaronder authentieke ambachten en technieken, bijdragen aan de innovatieve ontwikkelingen van vandaag en morgen. Deze inhoudelijke museale achtergrond vormt de unieke context om deze ontwikkelingen te duiden.
 
Bokrijk wil dankzij BKRK op regelmatige tijdstippen een reeks van innovatieve en eigentijdse producten ontwikkelen die hun grondslag en inspiratie vinden in het Openluchtmuseum. Dat museum staat immers garant voor een eerlijke, authentieke en kwalitatieve benadering van de geschiedenis van ons dagelijks leven en het daaraan gerelateerde vakmanschap.
 
Zo bouwt Bokrijk gestaag verder aan een museumshop met specifieke producten en resultaten op basis van samenwerkingsverbanden en onderzoek, gelabeld en ge-‘brand’ onder het brandmerk BKRK. De resultaten/producten van de BKRK wedstrijd kunnen mogelijk een plaats krijgen binnen deze lijn. Bokrijk ambieert met deze aanpak een breed publiek aan te spreken (pers, design- en netwerkevents, externe verkooppunten, museale context, culturele sector) én tegelijk het verschil te maken. Vanuit de overtuiging dat, door te leren uit en over de geschiedenis, er een hedendaagse aanpak voortvloeit die tot boeiende ontwerpen kan leiden.
 
In het kader van BKRK ‘bokrijk brandmerkt’ is sinds kort De Superette Bokrijk geopend. Drie jaar na de bakkerij De Superette in Gent openden ze eind juni een nieuw broodatelier dat deze keer gevestigd is in Bokrijk. Net zoals is Gent is het een broodatelier waar er dagelijks op een ambachtelijke manier zuurdesembrood wordt gebakken. Naar aanloop van De Superette Bokrijk stellen we graag het BKRK wedstrijdproject ‘Brood 2017’ voor.
Contact:

Marjan Reynders
011/ 265 312
Marjan.reynders@limburg.be

Other projects